Cofnij
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

MINI TARTY RUSTYKALNE Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą to naprawdę pyszny i elegancki deser.
Przepis na 6 mini tart.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • 1 jajko (rozbełtane)
  • płatki migdałowe (ok. 30 g)
  • cukier (niecała łyżka; do posypania)
  • 30-40 g czekolady gorzkiej (posiekanej, lub czekoladowych groszków)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na 6 równych części (każda po ok. 70 gram), uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz i zabezpieczyć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Gruszki umyć, obrać ze skórek, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić je na plastry o grubości 4-5 mm i włożyć do miski.
  • Do gruszek wlać sok z cytryny, wsypać cynamon i delikatnie wymieszać. Uważać aby się nie rozpadły.
  • Czekoladę posiekać, podzielić na 6 równych części.

Przygotowanie tart

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę podsypać mąką, oprószyć też wałek. Wyjąć z lodówki jedną schłodzoną kulkę, rozwałkować ją na okrąg o grubości ok. 3 mm i przenieść na blachę wyłożoną papierem.
  • Wysypać czekoladę na środek okręgu, zostawiając min. 2 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie ułożyć na czekoladzie plastry gruszek. Boki ciasta zawijać do środka, czyli na gruszki, nakładając je na siebie. Delikatnie je zlepiać.
  • Przygotować tak resztę kulek.*
  • Posmarować boki tarty rozbełtanym jajkiem, następnie całe tarty posypać cukrem, a boki dodatkowo płatkami migdałów.
  • Piec 25 minut, aż boki będą rumiano-złote. Tarty wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladą (aby się roztopiła). Można jeść jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.

WSKAZÓWKI

*Kulki schłodzonego ciasta wałkujemy pojedynczo, następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie. Układajcie sobie rozwałkowane placki na blaszce tak, aby już przygotowanych tart nie trzeba było przenosić. Czyli układamy je tak jak będą pieczone, zachowując odstępy itp. Ciasto się ociepla i takie tarty ciężko potem przenieść.