Go Back
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Maślane, krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladowym nadzieniem.
Przepis na ok. 20 rogalików.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (zimne)
  • 20 g cukru
  • 100 g śmietany kwaśnej 18%

Składniki na nadzienie

  • 50 g cukru brązowego
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Śmietanę dać do miseczki, wsypać drożdże i cukier, wymieszać dokładnie. Miseczkę włożyć do większej, wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć całość ściereczką i zostawić na 15 minut.
  • Do malaksera wsypać mąkę, dodać jajko, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksować wszystko do powstania jednolitego ciasta. Przenieść je do miski i ręcznie wyrabiać ok. 6-7 minut.
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  • Czekoladę posiekać. Wrzucić ją do malaksera z masłem, cukrem, kakao i cynamonem. Ucierać do powstania jednolitej masy (cukier pozostanie bez zmian; nie rozpuści się ani nie utrze).

Przygotowanie rogalików

  • Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
  • Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować z nich kulki.
  • Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować ciasto na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmarować na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.
  • Pokroić okrąg na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawinąć je w rogaliki i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Każdą blachę piec osobno. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 minut aż ładnie urosną i zarumienią się na złoto.
Keyword cynamon, czekolada gorzka, kakao, rogaliki