Go Back
czekoladowa gruszotka z budyniem

CZEKOLADOWA GRUSZOTKA Z BUDYNIEM

Joanna | chocololo.pl
Dużo kruchego kakaowego ciasta z kawałeczkami czekolady, soczyste gruszki z nutą cynamonu i goździków, a na wierzchu budyń waniliowy i kolejna porcja kruchego ciasta.
Przepis na tortownicę 20-22 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 200 g masła (zimne, z lodówki)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na warstwę gruszek

  • 1 kg gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 łyżka cukru (można pominąć jeśli gruszki są bardzo słodkie)

Składniki na warstwę budyniu

  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
  • Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, podzielić je i 1/3 uformować w kulę, schować do lodówki.
  • Do pozostałych 2/3 dodać czekoladę i szybko zagnieść do połączenia. Ciastem wylepić dno i boki formy do wysokości 3-4 cm. Formę schować do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie gruszek

  • Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 4-5mm.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać gruszki, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Gruszki puszczą sok, dusić je 10-15 minut aż sok się zredukuje. Nie mieszać często aby gruszki nie rozpadły się na patelni, ale pilnować aby się nie przypaliły.
  • Gdy soku będzie niewiele i gruszki będą gotowe, wyjąć goździki.

Przygotowanie budyniu

  • Do miseczki wlać śmietankę, wsypać budyń i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • W garnuszku zagotować mleko. Do gorącego mleka wlewać śmietankę z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje.

Pieczenie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Na schłodzony spód wysypać równomiernie bułkę tartą, wyłożyć gruszki (mogą być ciepłe), następnie budyń (również ciepły).
  • Na wierzch zetrzeć na tarce resztę schłodzonego ciasta.
  • Ciasto piec 45-50 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Kroić po ostudzeniu.