Cofnij
domowe pralinki ferrero rocher

DOMOWE PRALINKI FERRERO ROCHER

Joanna | chocololo.pl
Pod warstwą napakowanej orzechami czekolady skrywa kremowe, czekoladowo-orzechowe wnętrze i orzeszek oczywiście.
Przepis na 14-16 pralinek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
  • 60 g orzechów laskowych (pieczonych, obranych ze skórki)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao
  • 14-16 szt. orzechów laskowych (pieczonych, obranych ze skórki)

Polewa

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 30 g orzechów laskowych (pieczonych, obranych ze skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
  • Pieczone orzechy zmielić najpierw na pastę, mielić dalej aż puszczą olej i masa zacznie robić się płynna. Dodać kakao, zmielić jeszcze kilka sekund do połączenia składników.
  • Masę kajmakową włożyć do miski, krótko zmiksować (mikser; końcówki do ubijania), powoli wlewać ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia, następnie dodać orzechy z kakao i miksować do powstania gładkiego kremu.
  • Masę wstawić na 20 minut do lodówki powinna lekko zgęstnieć.
  • Tackę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać na nią po czubatej łyżeczce kremu, w środku położyć orzech laskowy. Tackę włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie masa powinna być bardziej plastyczna, jednak dalej miękka. Przy użyciu noża lub szpatułki ściągać kolejno porcje kremu z orzechem i szybko rolować w dłoniach kuleczki. Odkładać znów na tackę.
  • Kuleczki zmrozić przez ok. 40 minut w zamrażarce.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Orzechy laskowe (30 g) bardzo drobno posiekać, wsypać do czekolady i wymieszać. Gdy czekolada się lekko przestudzi (ale będzie dalej płynna; letnia) można zanurzać w niej zmrożone kuleczki.
  • Przygotować tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyciągać po jednej max 2 kulki i zanurzać w czekoladzie, odkładać na tackę. Przygotowane pralinki schłodzić w lodówce.