Go Back
brownie z masą kajmakową

BROWNIE Z MASĄ KAJMAKOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest mokre i maziste z piękną błyszczącą skórką i słodką masą kajmakową.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić krótko jajka z cukrem i szczyptą soli (1 minuta mikserem). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Na wierzch nierównomiernie wyłożyć łyżką masę kajmakową i delikatnie, drewnianym patyczkiem zrobić wzorki.
  • Piec 33-35 minut, wyjąć z piekarnika i kroić po całkowitym wystudzeniu.