Cofnij
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Najbardziej kruche i pyszne ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 30 ml alkoholu np. wódki
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę pomarańczy.
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodać przesianą mąkę, pod koniec miksowania wlać alkohol. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania delikatnie puszystego ciasta.
  • Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
  • Ciastka piec 15 minut, nabiorą koloru i delikatnie zrumienią się im boki. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej do połowy schłodzone ciasteczka. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
  • Pozostałą czekoladę (jeśli zostanie) przełożyć do woreczka cukierniczego i na już przestudzonej warstwie czekolady zrobić ozdobne paseczki.