Go Back
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWY)

Joanna | chocololo.pl
Chlebek bananowy z kawałkami czekolady, idealny dla wszystkich unikających nabiału, jajek lub glutenu. Bardzo smaczny.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 265 g)
  • 100 g migdałów mielonych
  • 180 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować olejem roślinnym i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Zmielone siemię lniane wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść banany, dodać papkę z siemienia lnianego, sok z cytryny, ostudzony olej kokosowy i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, dodać mielone migdały i wymieszać.
  • Do ciasta dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki (część można zostawić do posypania wierzchu) i wymieszać całość delikatnie.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, posypać pozostałą czekoladą. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.