Cofnij
naleśniki czekoladowe

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszna propozycja nie tylko na śniadanie, czyli naleśniki czekoladowe.
Przepis na ok. 18 naleśników.

SKŁADNIKI
  

  • 600 ml mleka 2%
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 35 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 4 łyżki Whisky
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać rózgą kuchenną. Wlać mleko i wymieszać.
  • Przesiać do mokrych składników mąkę z kakao i dobrze wymieszać (można zblendować, aby nie było grudek). Na końcu wlać whisky i ostudzone masło, dokładnie wymieszać, ciasto ma być gładkie.
  • Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną tłuszczu.