Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą, odłożyć.
Do ostudzonego masła dodać cukier brązowy, biały i waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, następnie dodać jajko i żółtko. Ubijać chwilkę do dokładnego połączenia składników.
Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać 150 g drażetek M&M's i 130 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (resztę odłożyć). Wymieszać całość szpatułką.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe drażetki i czekoladę.
Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.