Cofnij
babeczki Ferrero Rocher

BABECZKI FERRERO ROCHER

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, mięciutkie babeczki z nutellą i pralinką Ferrero Rocher.
Przepis na 12-14 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 60 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g nutelli
  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g kakao
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 12-14 łyżeczek nutelli
  • 60-80 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)
  • 12-14 szt. pralinek Ferrero Rocher

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać cukier i ponownie wymieszać składniki.
  • Kawę zalać wrzątkiem, zostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
  • W większej misce wymieszać maślankę, jajka, olej i kawę (może być ciepła).
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem papilotki do ⅔ wysokości.
  • Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, następnie wyciągnąć i ostudzić.
  • Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk. Na każdej babeczce rozsmarować łyżeczkę nutelli i obtoczyć posmarowane brzegi w orzechach.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki, na wierzch dać pralinkę.