Cofnij
bananowy tort straciatella

BANANOWY TORT STRACIATELLA

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe, bananowe ciasto przełożone śmietankowym kremem z kawałkami czekolady i bananami.
Przepis na tort o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto bananowe

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 40 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem straciatella

  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny

Składniki na syrop do nasączenia

  • 60 ml wody
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g kakao

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo do dekoracji

  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 65 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru
  • 1 banan

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta bananowego

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
  • W misce dokładnie rozgnieść banany, dodać cukier, wystudzone masło i jajka, dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać w 2 turach mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec ciasto 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Po ostudzeniu przeciąć na 4 równe blaty o grubości 1 cm.

Przygotowanie syropu do nasączenia

  • W misce wymieszać kakao i cukier puder, zalać 60 ml wrzątku i wymieszać dokładnie. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę zetrzeć na tarce (małe oczka). Na czas ubijania kremu włożyć do lodówki.
  • Do dużej miski dać mascarpone, cukier puder i śmietankę. Ubijać mikserem aż do uzyskania puszystego, gęstego kremu, który będzie zostawiał ślady po mieszadłach.
  • Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką.

Składanie tortu

  • Banany pokroić, skropić sokiem z cytryny.
  • Na paterze lub podkładce na tort położyć pierwszy blat, nasączyć go syropem. Bardzo cienko posmarować kremem.
  • Na cienką warstwę kremu położyć kawałki banana , następnie pokryć je kremem i wyrównać. Położyć następny blat i powtórzyć wszystko.
  • Ostatni blat cienko posmarować kremem, odrobinę kremu dać też na boki i wyrównać. Tort schłodzić przed polaniem czekoladą.

Przygotowanie polewy i kremu do dekoracji

  • W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort.
  • Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
  • Do miski włożyć mascarpone, cukier puder i śmietankę, ubić na gęsty, puszysty krem. Przełożyć go do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Banana obrać pokroić w plastry i skropić cytryną.
  • Udekorować tort kremem i plasterkami banana.