Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła i przyprawę piernikową, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
Po kilku minutach (3-4), kiedy mieszanka trochę ostygnie, ale będzie ciepła, dolać mleko i wymieszać rózgą kuchenną, następnie wbić jajka i ponownie energicznie wymieszać.
W trzech turach przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą, wmieszać ją dokładnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników i powstania jednolitego ciasta. Można też wmieszać 100 g śliwek suszonych (pokrojonych).
Ciasto przelać do przygotowanej keksówki, piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
Piernik wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
W kąpieli wodnej lub w garnuszku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem. Wymieszać i odstawić na 2 minuty, aby polewa lekko zgęstniała (ale była jeszcze trochę ciepła; dzięki temu warstwa czekolady będzie grubsza). Czekoladą oblać piernik i rozsmarować ją dokładnie na wierzchu i bokach.
Kiedy czekolada ostygnie, można kroić piernik.