Go Back
szybki piernik polany czekoladą

SZYBKI PIERNIK POLANY CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszny piernik, który jest prosty i szybki do przygotowania.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x11,5 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 150 g cukru brązowego
  • 150 g miodu
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 250 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do polania

  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła i przyprawę piernikową, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
  • Po kilku minutach (3-4), kiedy mieszanka trochę ostygnie, ale będzie ciepła, dolać mleko i wymieszać rózgą kuchenną, następnie wbić jajka i ponownie energicznie wymieszać.
  • W trzech turach przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą, wmieszać ją dokładnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników i powstania jednolitego ciasta. Można też wmieszać 100 g śliwek suszonych (pokrojonych).
  • Ciasto przelać do przygotowanej keksówki, piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
  • Piernik wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • W kąpieli wodnej lub w garnuszku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem. Wymieszać i odstawić na 2 minuty, aby polewa lekko zgęstniała (ale była jeszcze trochę ciepła; dzięki temu warstwa czekolady będzie grubsza). Czekoladą oblać piernik i rozsmarować ją dokładnie na wierzchu i bokach.
  • Kiedy czekolada ostygnie, można kroić piernik.