Cofnij
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

SERNIK POMARAŃCZOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny.
Przepis na tortownicę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g ciasteczek korzennych
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 300 g białej czekolady
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Składniki na krem z białej czekolady*

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

Dodatkowo

  • mały słoiczek konfitury z żurawiny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy. Dobrze uklepać okruszki na dnie i boki na wysokość 3-4 cm.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzony sernik. Podawać każdy kawałek sernika z dużą łyżką konfitury żurawinowej.

WSKAZÓWKI

* Z podanych składników wychodzi spora ilość kremu. Wystarczy na wysokie, kremowe ozdoby, nawet na małą, dodatkową porcję na talerzyku przy kawałku sernika.