Cofnij
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe z mielonymi orzechami laskowymi.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 90 g cukru brązowego
  • 50 g cukru pudru*
  • 120 g orzechów laskowych pieczonych i bez skórki ( lub gotowych, mielonych orzechów)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Białka oddzielić od żółtek i dać do osobnych misek, w których będą ubijane (białka najlepiej do metalowej).
  • Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem, czekoladę połamać i włożyć do miski. Zalać czekoladę ciepły masłem i po chwili wymieszać, aż powstanie gładki sos. Odstawić czekoladę do wystudzenia.
  • Orzechy laskowe zmielić z cukrem pudrem i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z brązowym cukrem (mikser,końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę.
  • Do utartej masy wlewać powoli wystudzoną czekoladę, miksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować i delikatnie, szpatułką wmieszać zmielone orzechy.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i partiami, szpatułką wmieszać do ciasta. Delikatnie, żeby piana bardzo nie opadła.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 40-45 minut. Urośnie i popęka delikatnie. Wyjąć i wystudzić. Po ostudzeniu posypać kakao.

WSKAZÓWKI

*Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.