Do miski dać masło orzechowe i masło. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty, składniki połączą się.
Wbić jajko i miksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i wmieszać ją na małych obrotach do masy. Powstanie ciasto-kruszonka.
Do ciasta, miksując wlewać mleko, masa zrobi się plastyczna i wilgotna. Zagnieść ją ręcznie w kulę.
Przygotować blachę (taką, która zmieści się do lodówki; można też dużą deskę do krojenia) wyłożoną papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto (można położyć na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby nie dodawać już więcej mąki) na grubość ok. 5 mm, wycinać ciastka i odkładać na przygotowaną blaszkę.
Ciastka włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka ułożyć w niedużych odstępach. Piec 10-12 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
Dekorowanie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej wierzch ciastka i odkładać. Ciastka schłodzić do momentu zastygnięcia czekolady. Pozostałą czekoladę (podgrzać ponownie jeżeli trzeba) przełożyć o rękawa cukierniczego i udekorować ciastka paseczkami. Oczy. Wykałaczką nakładać kropki roztopionej gorzkiej czekolady.