Go Back
orzechowe ciasteczka mumie

ORZECHOWE CIASTECZKA MUMIE

Joanna | chocololo.pl
Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween.
Przepis na ok. 40 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 150 g białej czekolady
  • kostka gorzkiej/mlecznej czekolady (na oczy)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski dać masło orzechowe i masło. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty, składniki połączą się.
  • Wbić jajko i miksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i wmieszać ją na małych obrotach do masy. Powstanie ciasto-kruszonka.
  • Do ciasta, miksując wlewać mleko, masa zrobi się plastyczna i wilgotna. Zagnieść ją ręcznie w kulę.
  • Przygotować blachę (taką, która zmieści się do lodówki; można też dużą deskę do krojenia) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto (można położyć na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby nie dodawać już więcej mąki) na grubość ok. 5 mm, wycinać ciastka i odkładać na przygotowaną blaszkę.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka ułożyć w niedużych odstępach. Piec 10-12 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
  • Dekorowanie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej wierzch ciastka i odkładać. Ciastka schłodzić do momentu zastygnięcia czekolady. Pozostałą czekoladę (podgrzać ponownie jeżeli trzeba) przełożyć o rękawa cukierniczego i udekorować ciastka paseczkami.
    Oczy. Wykałaczką nakładać kropki roztopionej gorzkiej czekolady.