Cofnij
korzenne trufle dyniowe

KORZENNE TRUFLE DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe.
Przepis na 18 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g puree z dyni*
  • 250 g ciastek korzennych
  • 10 g cukru pudru
  • 30 g masła (miękkiego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do ciastek dodać puree, miękkie masło, przesiany cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane ciasteczkowe kulki zanurzać w czekoladzie i odkładać ponownie na tackę. Oblane czekoladą trufle można posypać odrobiną ciasteczkowych okruszków.
  • Trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.

WSKAZÓWKI

*Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.