Cofnij
brownie z oreo

BROWNIE Z OREO

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem ciastek Oreo.
Przepis na blaszkę 18×18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru białego
  • 60 g cukru brązowego
  • 70 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 op. ciastek Oreo (ok. 170 gram, 16 ciastek)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę i kakao, wymieszać. Odstawić. Ciastka pokroić na ćwiartki i odłożyć.
  • W dużej misce ubić lekko jajka z cukrami i solą (można trzepaczką). Powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Ciągle energicznie mieszać, do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wmieszać szpatułką. Dodać połowę pokrojonych ciastek i wmieszać do ciasta.
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i położyć na wierzch pozostałe ciastka. Piec 27-30 minut, Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.