Go Back
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

CIASTECZKA Z AMARETTO, MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Fantastyczny zapach unosi się w domu, kiedy w piekarniku rumienią się wspaniałe Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru brązowego
  • 60 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml Amaretto
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 150 g czekolady*
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Dodać szczyptę soli i ⅓ mieszanki mąki, miksując na mniejszych obrotach do połączenia składników. Dodać kolejną ⅓ mąki i połączyć.
  • Do masy wlać Amaretto i wsypać resztę mąki. Ponownie zmiksować, ale krótko, tylko do połączenia składników.
  • Wsypać do ciasta płatki migdałów i czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małej limonki.
  • Ciasteczka piec ok.15 minut (w zależności od piekarnika), aż ciastka urosną i zarumienią się. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

WSKAZÓWKI

Czekolada – Dodałam 150 gram czekolady Mlecznej Deserowej dostępnej w niektórych sklepach. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół).