Fantastyczny zapach unosi się w domu, kiedy w piekarniku rumienią się wspaniałe Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą. Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
Dodać szczyptę soli i ⅓ mieszanki mąki, miksując na mniejszych obrotach do połączenia składników. Dodać kolejną ⅓ mąki i połączyć.
Do masy wlać Amaretto i wsypać resztę mąki. Ponownie zmiksować, ale krótko, tylko do połączenia składników.
Wsypać do ciasta płatki migdałów i czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką.
Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małej limonki.
Ciasteczka piec ok.15 minut (w zależności od piekarnika), aż ciastka urosną i zarumienią się. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.
WSKAZÓWKI
Czekolada – Dodałam 150 gram czekolady Mlecznej Deserowej dostępnej w niektórych sklepach. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół).