Cofnij
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej?
Przepis na formę18x18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 80 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g malin

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 40-50 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Białą czekoladę (80 g) połamać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku. Ciepłym masłem zalać czekoladę, poczekać minutę i rozmieszać na gładki sos. Zostawić do wystudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać wystudzoną czekoladę z masłem, ciągle mieszając.
  • W trzech turach przesiać do ciasta mąkę z proszkiem. Mieszać całość szpatułką. Tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
  • Ciasto wylać do przygotowanej formy, wyrównać. Można stuknąć kilka razy dnem formy w blat kuchenny, aby ciasto się wyrównało. Na wierzchu poukładać maliny i posypać równomiernie kruszonką.
  • Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek wbić po 30 minutach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy trochę przestygnie, polać je białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.