Cofnij
ciasto kokosowe z polewą czekoladową

CIASTO KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne, wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem białej czekolady. Polane czekoladą roztopioną z tłustym mleczkiem kokosowym i posypane plasterkami kokosa.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto kokosowe

  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka (małe; w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 110 g wiórków kokosowych mielonych
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 25 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)

Składniki na polewę

  • 60 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • wiórki lub plasterki kokosa

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-6 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Mleczko podgrzać prawie do wrzenia i zalać nim czekoladę. Wymieszać delikatnie, czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Zostawić go do lekkiego ostudzenia.
  • Polać czekoladą ciasto, gdy czekolada lekko stężeje (można dać ciasto na 20 minut do lodówki) posypać plasterkami kokosa.