Go Back
brownie kakaowe

BROWNIE KAKAOWE

Joanna | chocololo.pl
Brownie kakaowe, szybkie i proste do przygotowania.
Przepis na blaszkę 18x18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła
  • 80 g mąki
  • 50 g kakao
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego
  • 90 g cukru Muscovado
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (mocnej, 5 gram)
  • 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub deserowa)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia, wsypać oba cukry i kawę. Wymieszać dokładnie, aż cukier lekko się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę z kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
  • Masę maślaną wlać do miski, wbić jajka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Nie dłużej.
  • Wsypać mąkę z kakao i wymieszać całość. Nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą. Wmieszać delikatnie czekoladę i wylać równomiernie do formy.
  • Piec 25-27 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.