Cofnij
slutty brownies

SLUTTY BROWNIES

Joanna | chocololo.pl
Slutty Brownie to idealne ciasto gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na warstwę ciasteczkową

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 120 g cukru drobnego (może być 60 g białego i 60 g brązowego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Składniki na warstwę brownie

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 10 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa Oreo

  • 20-22 ciasteczka Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanie warstwy ciasteczkowej

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 3-4 minuty.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę i miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Masę wyłożyć równomiernie na spód blaszki i wyrównać. Włożyć do zamrażarki na 20 min (na czas przygotowywania masy brownie).

Przygotowanie warstwy brownie

  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką.

Pieczenie ciasta

  • Spód wyciągnąć z zamrażarki. Ułożyć na nim równo ciasteczka Oreo. Wyłożyć równomiernie masę brownie i wyrównać delikatnie.
  • Piec ok. 35 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowity wystudzeniu.