Cofnij
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

TARTA SERNIKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny i prosty do przygotowania serniczek, w formie eleganckiej tarty.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g herbatników
  • 90 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok 10-12 gram)
  • 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na warstwę truskawek

  • 500 g truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki.
  • Masło roztopić w garnuszku. Jeszcze ciepłe wlać do herbatników i szybko wymieszać, aż okruszki będą mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki i po ok. 20 minutach przygotowywać masę serową.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały i cukier z wanilią. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
  • Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Całość powinna się chłodzić ok. 2 godziny przed wyłożeniem truskawek.

Przygotowanie warstwy truskawkowej

  • Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml wrzątku i wlać do miski. Wsypać całą saszetkę galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia. Galaretkę mieszać co jakiś czas, pilnując momentu gdy zacznie tężeć.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Truskawki dodać do tężejącej galaretki, wymieszać i wyłożyć na wierzch tarty. Wyrównać. Tartę schłodzić przez noc w lodówce