Cofnij
trufle herbatnikowo-truskawkowe

TRUFLE HERBATNIKOWO-TRUSKAWKOWE

Joanna | chocololo.pl
Trufle herbatnikowo-truskawkowe, które zachwycają swoim oryginalnym smakiem. Pod grubą warstwą czekolady ukryte jest delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze.
Przepis na ok. 22 trufle.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mascarpone (temp. pokojowa/ nie może być całkowicie zimne )
  • 160 g herbatników
  • 100 g białej czekolady
  • 300 g truskawek (do musu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g truskawek
  • 300 g czekolady (150 g gorzkiej +150 g mlecznej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Truskawki (300 gram) umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zblendować owoce na gładki mus i wylać na patelnię lub do garnuszka. Dodać sok z cytryny. Podgrzewać i mieszać je często. Powinny się zagęścić i zredukować objętość o połowę. Odstawić do ostudzenia.
  • Czekoladę białą połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
  • Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Odłożyć.
  • W misce umieścić mascarpone, chwilkę (kilka sekund) miksować (mikser,końcówki do ubijania; można blenderem). Dodać przygotowane truskawki (mogą być jeszcze letnie) i dokładnie zmiksować.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać dokładnie ostudzoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą skończyć miksowanie.
  • Wsypać herbatniki i wymieszać wszystko szpatułką.
  • Pozostałe truskawki (80 gram) umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone truskawki bardzo delikatnie odcisnąć ręcznikiem z nadmiaru wody (ale żeby się nie rozpadły, bardzo ostrożnie) i wsypać do masy. Wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Masę schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny, powinna nieco zgęstnieć.

Formowanie trufli

  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello lub nieco większe) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość. Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
  • Przygotowane trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.