Go Back
sernikobrownie z czereśniami

SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto brownie

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 110 g mąki pszennej
  • 75 g cukru białego
  • 75 g cukru brązowego
  • 150 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko jaja (w temp. pokojowej)

Składniki na warstwę owocową

  • 350 g czereśni (przed drylowaniem)
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie czereśni

  • Owoce umyć, usunąć ogonki i pestki. Zblendować na mus i wylać na patelnie lub do garnuszka. Wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, pamiętając żeby mieszać od czasu do czasu. Czereśnie zgęstnieją, ich ilość musi zredukować się o 1/3.
  • Przygotowane czereśnie odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej blaszki i wyrównać łyżką lub szpatułką. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Połamaną w kostki białą czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (mikser, końcówki do ubijania; lub blenderem) twaróg, jajka i cukier na gładką masę. Powoli, ciągle miksując dodać białą czekoladę.
  • Masę wylać równomiernie na spód brownie i wyrównać.
  • Na masę serową w równych odstępach wyłożyć po łyżeczce przygotowanego musu czereśniowego. Wykałaczką zrobić zygzaki, łącząc szlaczkiem masę serową z czereśniową. Nie mieszać głęboko, aby nie wymieszać warstwy brownie.
  • Piec ok. 35 minut, aż masa na serowa będzie sprężysta. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce jeszcze 1-2 godziny.