Cofnij
ciasteczka mocno czekoladowe

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru Muscovado (ciemnego)
  • 80 g cukru białego
  • 30 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • ok. 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) na wierzch (pokrojonej w kosteczkę)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukry i wymieszać (nie podgrzewać za mocno). Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita. Dodać mleko i szybko zamieszać.
  • Masę maślano - cukrową wlać do miski i zostawić do ostudzenia. Mieszać od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.
  • W międzyczasie czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
  • Do ostudzonej masy dodać jajko, wymieszać i wsypać suche składniki. Dokładnie połączyć składniki. Wsypać czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Ciasto włożyć na 50-60 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach wielkości małej limonki (delikatnie spłaszczyć), lub nałożyć łyżką. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kilka kawałków czekolady.
  • Ciasteczka piec 12 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony i popękany. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszczce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.