Go Back
mini serniczki z truskawką w czekoladzie

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.
Przepis na 12 serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na serniczki

  • 12 szt. biszkoptów
  • 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 80 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch

  • 12 szt. truskawek
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 1 łyżka wiórków czekoladowych (pasek czekolady)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Na dno każdej papilotki położyć biszkopt.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukry i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Wsypać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie. Zagotować czajnik wody.
  • Przygotowane papilotki z biszkoptami wypełnić masą serową prawie do krawędzi.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.

Przygotowanie truskawek

  • Truskawki umyć i osuszyć.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, masa stanie się gładka i jednolita.
  • Truskawki zanurzać w czekoladzie i kłaść od razu na serniczki. Nie strząsać nadmiaru czekolady z truskawki. Im więcej czekolady na serniczku tym lepiej. Posypać wiórkami.
  • Schłodzić w lodówce jeszcze przez godzinę.