Cofnij
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Spód to mocno czekoladowe ciasto, niby ciężkie a jednak delikatne. Na nim puszysty krem z mascarpone, śmietanki i truskawek, na którym leży chrupka z zewnątrz i miękka w środku beza.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru (drobnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem truskawkowy

  • 450 g truskawek (mrożone lub świeże)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru (do truskawek)
  • 40 g cukru pudru (do kremu)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 200 g cukru (drobnego)
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • duża garść truskawek (można użyć też malin lub borówek)
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
  • Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do metalowej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce umieścić miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę (mikser, końcówki do ubijania).
  • Dodawać do masła po jednym jajku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Kolejne jajko dodawać, gdy poprzednie połączy się z masą maślaną.
  • Powoli, małym strumieniem i w kilku turach dodawać do masy dobrze wystudzoną czekoladę. Miksować na małych obrotach. Gdy całość się połączy skończyć miksowanie.
  • Do masy przesiać w dwóch turach mąkę z kakao i proszkiem. Wmieszać delikatnie szpatułką. Powstanie dość gęste ciasto.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec 25-30 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Przygotować truskawki. Świeże umyć, oderwać szypułki i przekroić na połówki. Mrożone użyć od razu, bez wcześniejszego rozmrażania.
  • Truskawki podgrzać z łyżką cukru na głębokiej patelni aż puszczą sok. Mrożone puszczą go więcej, trzeba dłużej je podgrzewać aby były miękkie, dobre do zblenowania. Poddusić truskawki jeszcze ok. 2 minut i zblendować na mus. Dusić dalej, aż się zredukują i staną gęste. Powinno powstać ok. szklanki musu (250 ml).
  • W międzyczasie 3 łyżeczki żelatyny zalać w miseczce 5 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • Gdy mus będzie gotowy i gorący wyłączyć palnik. Dodać łyżkę gorącego musu do żelatyny i energicznie wymieszać. Dodać kolejną i znów wymieszać. Następnie wlać mieszankę do reszty musu i dobrze wymieszać. Żelatyna musi się rozpuścić. Mus przelać do miseczki, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony mus włożyć na 30-60 minut do lodówki.
  • Do miski dać dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę, wsypać cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż masa zgęstnieje, będzie puszysta. Powoli dodawać mus truskawkowy, miksując na wolnych obrotach. Gdy wszystko się połączy skończyć miksowanie.

Przygotowanie bezy

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem, odrysować koło ołówkiem na papierze. Koło o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy, czyli 21-22 cm. Beza trochę urośnie.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier. Zajmie to trochę czasu.
  • Gęstą i lśniącą bezę wyłożyć równo na narysowany okrąg. Można wyrównać delikatnie boki, beza będzie dość wysoka.
  • Piec w temperaturze 150 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec bezę 1,5 - 2 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do ostudzenia.

Przygotowanie całego ciasta

  • Na paterze lub talerzu położyć ciasto czekoladowe. Wyłożyć na nie równomiernie krem truskawkowy (można w rancie jeśli chcemy żeby ciasto było idealnie równe). Wyrównać boki. Na wierzchu położyć bezę i schłodzić 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami i posypać wiórkami.

WSKAZÓWKI

Bezę można przygotować dzień wcześniej. Zapakować szczelnie do pudełka lub do worka strunowego (szczelnego). Tak samo ciasto czekoladowe, które można zostawić w formie, zabezpieczone folią spożywczą.
Dzień wcześniej włożyć do lodówki mascarpone i śmietankę.
Jeżeli chcecie, aby beza w dniu podania była chrupka można położyć ją na kremie bezpośrednio przed podaniem, już po tym jak krem stężeje. Po kilku godzinach od położenia bezy będzie ona miękka. Nie odejmuje to jednak smaku.