Cofnij
babka kokosowa z białą czekoladą 2

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao.
Przepis na formę do babki o pojemności 1,5 litra.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 4 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 150 g czekolady białej
  • 125 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mielonych wiórków kokosowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 70 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę do babki dokładnie nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę, wymieszać aż powstanie gadki jednolity sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi wiórkami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do czystej suchej miski, będą później ubijane na sztywną pianę.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (końcówki do ubijania) do powstania jasnej, trochę puszystszej masy. Dodać żółtka jedno po drugim, każde kolejne dodawać jak poprzednie będzie całkowicie wmieszane.
  • Następnie miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać ostudzoną białą czekoladę. Małym strumieniem, w kilku turach.
  • Do tak przygotowanej masy dodać w trzech turach wymieszaną mąkę ze zmielonymi wiórkami i proszkiem. Wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać dużą łyżkę do ciasta. Następnie wsypać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę piany i bardzo delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Ciasto wylać równomiernie do formy i wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Babkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawić na 5-10 minut w formie, następnie można ją przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną gorzką czekoladę. Wymieszać i odstawić na kilka chwil, żeby polewa lekko zgęstniała (jeżeli jest taka potrzeba).
  • Polać wystudzoną babkę.