BUŁECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.pl
Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi.
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 30 g cukru białego (drobnego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 6 g drożdży suszonych
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie
- 300 g masła orzechowego
- 50 g cukru brązowego
- 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
- garść orzechów ziemnych
Przygotowanie ciasta
W niewielkim garnuszku rozpuścić masło i odstawić. Mleko podgrzać, ma być letnio-ciepłe, nie gorące.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 4-5 minut.
Następnie wlewać stopniowo masło. Miksować kolejne 3-4 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne, miękkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
Przygotowanie bułeczek
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
Na ciasto wyłożyć masło orzechowe i rozsmarować. Posypać równomiernie czekoladą.
Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 12-15 równych części (ok 2 cm). Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków.
Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczenie bułeczek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki 20-25 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją.
Po lekkim ostygnięciu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.