TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Joanna | chocololo.pl
Tort naleśnikowy przełożony jest twarożkiem z czekoladą, na wierzchu posypany cukrem i udekorowany truskawkami.
Składniki na naleśniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 195 gram)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram)
- szczypta soli
Składniki na czekoladowy twarożek
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (półtłustego)
- 180 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- owoce (truskawki, borówki, babany itp.)
Przygotowanie naleśników
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszać rózgą kuchenną. Wlać mleko i wymieszać.
Przesiać mąkę i dobrze wymieszać (można zblendować, aby nie było grudek). Na końcu wlać wodę gazowaną i wymieszać.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Smażyć naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem. Odkładać jeden na drugim. Naleśniki muszą trochę przestygnąć.
Przygotowanie serka czekoladowego
Czekoladę połamać na kosteczki. Roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Serek wymieszać z przesianym cukrem pudrem (można zblendować). Wmieszać jedną łyżę czekolady, następnie ciągle mieszając wlać resztę. Dobrze wymieszać.
Na talerzu/paterze położyć pierwszy naleśnik i rozsmarować cienką warstwę twarożku. Położyć kolejny i znów posmarować twarożkiem. I tak do ostatniego naleśnika.
Ostatni naleśnik posypać cukrem pudrem, ułożyć owoce.