W małym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodać łyżkę kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić kawę do ostudzenia.
Biszkopty połamać, włożyć do malaksera i zmielić na drobne okruszki.
W misce umieścić mascarpone i cukier puder, ucierać przez 1-2 minuty, następnie dodać ostudzoną kawę i miksować do połączenia.
Wsypać okruszki do masy i wymieszać dobrze szpatułką.
Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy tiramisu formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość . Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
Przygotowane pralinki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada będzie twarda.