Cofnij
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 30 ml soku z cytryny

Składniki na krem

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 140 g czekolady białej

Polewa

  • 120 g białej czekolady
  • skórka otarta z dużej cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać jogurt, sok z cytryny, skórkę, olej i wymieszać dokładnie.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać i odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
  • Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie lub rozsmarować ją na wierzchu. Schować babeczki do lodówki na 15 minut, czekolada powinna zastygnąć.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
  • Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać spore porcje na babeczki.
  • Babeczki można ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, biała czekolada, cytryny, krem czekoladowy