Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Przepis na 12-14 babeczek.
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16g)
200gjogurtu naturalnego
100mloleju
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
skórka otarta z 2 cytryn
30mlsoku z cytryny
Składniki na krem
200gmascarpone
200gśmietanki 36%
140gczekolady białej
Polewa
120gbiałej czekolady
skórka otarta z dużej cytryny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odstawić.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać jogurt, sok z cytryny, skórkę, olej i wymieszać dokładnie.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać do połączenia składników.
Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.
Przygotowanie polewy
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać i odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie lub rozsmarować ją na wierzchu. Schować babeczki do lodówki na 15 minut, czekolada powinna zastygnąć.
Przygotowanie kremu
Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać spore porcje na babeczki.
Babeczki można ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, biała czekolada, cytryny, krem czekoladowy