Cofnij
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżki wódki (zimnej)
  • szczypta soli
  • 350 g nutelli
  • 150 g orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. (jeżeli wyrabiamy ręcznie). Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, żółtko i sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Zmiksować, aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • W międzyczasie podpiec i obrać ze skórek orzechy. Wystudzone trochę posiekać, tak żeby zostały większe kawałki.
  • Blaszkę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć dno blaszki i dociąć nożykiem prostokąt na wymiar blaszki. Przełożyć ciasto do formy, docisnąć ewentualne nierówności palcami. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
  • Pozostałe ciasto (powinna zostać ⅓ ciasta) uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.
  • Schłodzony spód ciasta włożyć do piekarnika, piec 10-12 minut. Wyjąć i wyłożyć na niego Nutellę (po łyżce w różnych miejscach), poczekać kilka sekund aż krem się ociepli i łatwiej będzie go rozsmarować.
  • Rozsmarować krem, posypać orzechami. Pozostałe ciasto wyciągnąć z zamrażarki i równomiernie, bezpośrednio na przygotowany placek zetrzeć na tarce.
  • Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
  • Piec 20-25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i kroić po wystudzeniu.