Cofnij
walentynkowa tarta brownie z wiśniami 4

WALENTYNKOWA TARTA BROWNIE Z WIŚNIAMI

Tarta na walentynki, ale jak spróbujecie to gwarantuje, że będzie pieczona częściej. Jest wspaniała.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruchy spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wódki
  • szczypta soli

Składniki na warstwę brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 140 g masła
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietankowy

  • 200 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 szklanka konfitury wiśniowej
  • 30 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Zmiksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie (można pomóc sobie nawijając ciasto na wałek) przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Spód ponakłuwać widelcem.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 220 C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Znów zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec, aż spód się zrumieni (10-15 minut). Wyjąć spód z piekarnika i przygotować masę czekoladową.

Przygotowanie masy brownie

  • Masło roztopić w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dodać połamaną w kosteczki czekoladę. Zamieszać i gdy się rozpuści zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Ubić lekko trzepaczką, aż jajka się delikatnie spienią.
  • Ciągle mieszając, wlewać stopniowo ostudzoną czekoladę z masłem. Przesiać do masy łyżkę kakao z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką.
  • Masę wylać na jeszcze ciepły spód tarty. Piec 25-30 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu śmietankowego

  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie puszysty, gęsty krem. Nie za długo aby nie przebić masy.
  • Krem wyłożyć na tartę.
  • Na krem położyć kilka łyżek konfitury. Posypać wiórkami czekoladowymi.

WSKAZÓWKI

Konfitura z wiśni.
Można użyć gotowej konfitury, jednak można szybko i samodzielnie wykonać ją z wiśni mrożonych.
Potrzebne składniki: paczka mrożonych wiśni (450 g), 3 łyżki cukru, pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Wiśnie wysypać na głęboką patelnię lub do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sok. Podgrzewać i pilnować gotujące się wiśnie, żeby się nie przypaliły. Gotować aż połowa soku się zredukuje. Następnie w kilku łyżkach zimnej wody rozmieszać skrobię, wlać do wiśni i szybko wmieszać. W przypadku gdy konfitura będzie za gęsta można dodać trochę wody.