Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
Zmiksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie (można pomóc sobie nawijając ciasto na wałek) przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Spód ponakłuwać widelcem.
Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 220 C.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
Piec 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Znów zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec, aż spód się zrumieni (10-15 minut). Wyjąć spód z piekarnika i przygotować masę czekoladową.