Go Back
muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Proste do przygotowania.  
Przepis na 12 dużych muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml maślanki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
  • Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i wymieszać. Energicznie mieszając dodać wystudzone masło.
  • Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać.
  • 100 g czekolady gorzkiej posiekać, 100 g czekolady mlecznej pokroić w kosteczki. Wsypać do ciasta i wymieszać.
  • Nakładać ciasto do 3/4 papilotki. 50 g czekolady mlecznej pokroić w kostkę i posypać nią muffinki.
  • Piec 20-25 miut małe muffinki, a większe ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Keyword czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, muffinki, muffinki z czekoladą