Go Back
bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Joanna | chocololo.pl
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone.  Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 150 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Na wierzch

  • 1 banan
  • 20 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
  • W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło, czekoladę posiekać i dodać do masła. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka włożyć do miski, wsypać cukier i ubić mikserem (końcówki do ubijania) na jasną puszystą masę. Odstawić na chwilkę (na czas ubijania białek)
  • Białka ubić mikserem na sztywną pianę (pamiętać żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć na chwilę.
  • Ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę do puszystych żółtek, miksować aż wszystko połączy się. Masą będzie gęsta. Nie czekać, od razu stopniowo, po dużej łyżce dodawać białka. Białka wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec 30 minut. Ostudzić całkowicie w formie.

Przygotowanie kremu

  • Schłodzone mascarpone i śmietankę dać do miski, wsypać cukier puder. Miksować aż powstanie puszysty, gęsty krem.
  • Krem wyłożyć na ciasto, położyć na wierzchu plasterki banana i posypać wiórkami czekolady.