Cofnij
tort czekoladowo-kawowy 1aa

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem kawowy

  • 300 g mascarpone (schłodzone)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na maślany krem kakaowy

  • 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 70 ml śmietanki 36% (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • filiżanka mocnej kawy do nasączenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu kawowego

  • Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
  • Wsypać kawę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i schować do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej (w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) podgrzać olej, wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z garnka. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • W kolejnej misce wymieszać maślankę z jajkami i cukrem. Powoli, energicznie mieszając wlewać ostudzoną czekoladę, gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Dobrze wymieszać.
  • Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie i wyjąć.

Ubijanie kremu kawowego i składanie tortu

  • Przygotować wcześniej filiżankę mocnej kawy żeby ostygła. Z ciasta ściąć górkę. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
  • W misce umieścić schłodzone mascarpone i przygotowany kawowy sos. Ubijać 2-3 minuty mikserem aż masa będzie puszysta i stanie się gęsta, sztywniejsza.
  • Pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Nasączyć kawą. Wyłożyć ⅓ kremu kawowego, wyrównać, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywanie kremu kakaowego.

Przygotować krem kakaowy

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
  • Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec stopniowo dodając śmietankę i szczyptę soli.
  • Kremem obłożyć tort, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Można też posypać na koniec kakao.
  • Tort schłodzić w lodówce.