Cofnij
brownie na jasnym spodzie

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Jasny, maślany spód w połączeniu z mazistym, czekoladowym brownie.
Przepis na formę 20x20cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła (zimnego)
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g jogurtu naturalnego (zimnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na brownie

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • 40 g mlecznej czekolady (lub groszków)
  • ok. 80 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie jasnego spodu

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na spód i rozsmarować równo.
  • Formę z ciastem włożyć do lodówki na czas przygotowywania brownie.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać o 170 stopni C.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać, wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na zimny spód i wyrównać.
  • Na wierzchu ułożyć maliny i mleczną czekoladę pokrojoną w kostki.
  • Piec 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do wystudzenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, maliny