Cofnij
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie

SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM NA BISZKOPTOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Przepyszny sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą na miękkim, kakaowym spodzie z biszkoptami i herbatnikami.
Przepis na tortownicę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 ml mleka
  • 60 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 120 g biszkoptów okrągłych
  • 50 g herbatników maślanych

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 200 g masła orzechowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na polewę

  • 70 g śmietanki 36%
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem maślany

  • 50 g masła (miękkiego)
  • 70 g masła orzechowego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
  • Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
  • Kakaowy syrop odstawić. Biszkopty i herbatniki połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zblendować twaróg, cukier waniliowy i masło orzechowe, ciągle blendując dodawać czekoladę. Gdy masa będzie gładka ubić śmietankę na puszystą pianę i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  • Masę serową wyłożyć nas spód, wyrównać. Sernik schłodzić min. 6 godzin najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiego sosu.
  • Polewę odstawić do ostudzenia, następnie polać nią schłodzony sernik. Sernik schłodzić w lodówce jeszcze 15-20 minut. W tym czasie przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Masło utrzeć z masłem orzechowym przez minutę i wsypać cukier puder. Ubijać 5-6 minut do powstania puszystego kremu. Jeśli krem podczas ubijania zbytnio się ociepli, włożyć go na 30 sekund do zamrażarki, wyjąć i ponownie utrzeć. Pod koniec dodać śmietankę i ubić.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować sernik. Posypać orzechami.