450gtwarogu półtłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
200gczekolady białej
200gmasła orzechowego
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
150mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
Składniki na polewę
70gśmietanki 36%
30gczekolady mlecznej
40gczekolady gorzkiej
Składniki na krem maślany
50gmasła(miękkiego)
70gmasła orzechowego
70gcukru pudru
1łyżkaśmietanki 36%(w temp. pokojowej)
Dodatkowo
2łyżkiorzeszków ziemnych(do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
Kakaowy syrop odstawić. Biszkopty i herbatniki połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
W misce zblendować twaróg, cukier waniliowy i masło orzechowe, ciągle blendując dodawać czekoladę. Gdy masa będzie gładka ubić śmietankę na puszystą pianę i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
Masę serową wyłożyć nas spód, wyrównać. Sernik schłodzić min. 6 godzin najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiego sosu.
Polewę odstawić do ostudzenia, następnie polać nią schłodzony sernik. Sernik schłodzić w lodówce jeszcze 15-20 minut. W tym czasie przygotować krem.
Przygotowanie kremu
Masło utrzeć z masłem orzechowym przez minutę i wsypać cukier puder. Ubijać 5-6 minut do powstania puszystego kremu. Jeśli krem podczas ubijania zbytnio się ociepli, włożyć go na 30 sekund do zamrażarki, wyjąć i ponownie utrzeć. Pod koniec dodać śmietankę i ubić.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować sernik. Posypać orzechami.