Do miski wsypać mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Kawę rozmieszać w mleku i wlać do mąki. Dodać też żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść składniki na jednolite, plastyczne ciasto.
Ciasto (w misce) schować do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać kawałki (o wadze 8-9 g; wielkość średniego winogrona) i formować w owalne jajeczka. Odkładać w odstępach na przygotowaną blachę.
Ciasteczka naciąć dość głęboko pośrodku wzdłuż i schłodzić w lodówce jeszcze 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec 10-12 minut. Ciasteczka wyjąc z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, kawa