Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W miseczce wymieszać delikatnie płatki migdałów z miodem i odłożyć. Jeśli miód ma stałą konsystencję trzeba go lekko podgrzać. Powinien być płynny.
Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszać i odłożyć.
W misce wymieszać jajka, olej, maślankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i ekstrakt. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać dokładnie.
Do papilotek nakładać ciasto do ¾ wysokości. Na wierzchu delikatnie ułożyć migdały z miodem.
Babeczki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka i złotej skórki. Wyjąć z piekarnika i po 5 minutach wyjąć babeczki na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Gdy się rozpuści i powstanie gładki sos, odstawić go do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez noc (ok. 12 godzin).
W misce chwilę zmiksować schłodzone mascarpone, dodać gęstą i zimną czekoladę ze śmietanką. Ubijać do powstania puszystego kremu. Krem powinien szybko się ubić. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Babeczkom odciąć złote kapelusze. Wyłożyć krem na babeczki i przykryć z powrotem kapeluszami.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, czekolada, krem czekoladowy, migdały, pomarańcze