Cofnij
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

BABECZKI MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, aromatyczne babeczki migdałowo-pomarańczowe z gęstym kremem czekoladowym.
Przepis na 12-14 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g migdałów mielonych
  • 160 g cukru
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu

Składniki na krem

  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W miseczce wymieszać delikatnie płatki migdałów z miodem i odłożyć. Jeśli miód ma stałą konsystencję trzeba go lekko podgrzać. Powinien być płynny.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka, olej, maślankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i ekstrakt. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać dokładnie.
  • Do papilotek nakładać ciasto do ¾ wysokości. Na wierzchu delikatnie ułożyć migdały z miodem.
  • Babeczki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka i złotej skórki. Wyjąć z piekarnika i po 5 minutach wyjąć babeczki na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Gdy się rozpuści i powstanie gładki sos, odstawić go do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez noc (ok. 12 godzin).
  • W misce chwilę zmiksować schłodzone mascarpone, dodać gęstą i zimną czekoladę ze śmietanką. Ubijać do powstania puszystego kremu. Krem powinien szybko się ubić. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Babeczkom odciąć złote kapelusze. Wyłożyć krem na babeczki i przykryć z powrotem kapeluszami.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, czekolada, krem czekoladowy, migdały, pomarańcze