Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę i odłożyć. Czekoladę posiekać, orzechy posiekać z grubsza. Wszystko odłożyć.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem. Odłożyć.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli ciągle miksując wlewać maślankę, następnie masło. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
Do mokrych składników przesiać suche, wymieszać i wsypać orzechy z czekoladą. Wmieszać je delikatnie i na końcu wmieszać też jabłka.
Ciasto wyłożyć do formy. Wyrównać, będzie gęste. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.