Cofnij
czekoladowe ciasto salceson z jabłkami

CZEKOLADOWE CIASTO "SALCESON" Z JABŁKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami, które nazywane jest salcesonem. Bardzo jesienne, pachnące cynamonem, wilgotne od owoców.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 małe jabłka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 2 łyżki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę i odłożyć. Czekoladę posiekać, orzechy posiekać z grubsza. Wszystko odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem. Odłożyć.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli ciągle miksując wlewać maślankę, następnie masło. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
  • Do mokrych składników przesiać suche, wymieszać i wsypać orzechy z czekoladą. Wmieszać je delikatnie i na końcu wmieszać też jabłka.
  • Ciasto wyłożyć do formy. Wyrównać, będzie gęste. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć. Polewa ostudzi się i lekko zgęstnieje.
  • Rozsmarować polewę na cieście i posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jabłkami, jabłka, orzechy