Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
Na spód każdej papilotki położyć ciastko.
Ciastka Oreo (8 sztuk) z grubsza posiekać. Odłożyć.
W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, kakao, cukier puder i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ciastka.
Zagotować czajnik wody. Podczas gotowania napełnić po równo masą serową przygotowane papilotki.
Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 1-2 godziny.