Cofnij
mini serniczki Oreo

MINI SERNICZKI OREO

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, czekoladowe mini serniczki Oreo z kremem.
Przepis na 12 serniczków (w zależności od wielkości foremki i papilotek może wyjść ze 2 serniczki więcej, miejcie więc 3 ciastka w zapasie).

SKŁADNIKI
  

Składniki spody serniczków

  • 12 ciastek Oreo

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru pudru
  • 5 g kakao
  • 8 ciastek Oreo

Składniki na polewę

  • 90 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru
  • 4 ciasteczka Oreo

Dekoracja

  • 12 czekoladowych ciastek nietoperzy lub ciastek Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Na spód każdej papilotki położyć ciastko.
  • Ciastka Oreo (8 sztuk) z grubsza posiekać. Odłożyć.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, kakao, cukier puder i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ciastka.
  • Zagotować czajnik wody. Podczas gotowania napełnić po równo masą serową przygotowane papilotki.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 1-2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać, aż się rozpuści.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).

Przygotowanie kremu

  • Ciasteczka dobrze posiekać, aż powstaną większe okruszki. Odłożyć.
  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Delikatnie wmieszać do kremu okruszki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić nim serniczki. Na wierzchu ułożyć nietoperze lub ciastka.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, krem, mini serniczki