Cofnij
czekoladowe pająki

CZEKOLADOWE PAJĄKI

Joanna | chocololo.pl
Prosty przepis na małe pająki z pralinek i czekolady.
Przepis na 8 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 8 pralinek Ferrero Rocher
  • 8 czekoladowych draży
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 5 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do woreczka lub rozpuścić bezpośrednio w woreczku cukierniczym. Odciąć końcówkę worka.
  • Na przygotowany papier wyciskać nogi pająka (będzie 8 pająków) jak na zdjęciu. Muszą się ze sobą łączyć. W środku zrobić też niewielkie krople (na odwłok i głowę). Do nich przyklei się pralinka.
  • Do czekoladowych kropelek przykleić pralinki. Włożyć tacę do lodówki na 5 minut, żeby czekolada lekko stwardniała. Pozostałą czekoladę zostawić w temp. pokojowej, nie powinna zastygnąć.
  • Wyjąć pajęcze odwłoki z lodówki. Na czekoladowe draże wyciskać krople czekolady i przyklejać je do pralinki. Ponownie wstawić do lodówki.
  • W tym czasie roztopić kostkę (5g) białej czekolady bezpośrednio w woreczku cukierniczym. Wyjąć pająki, odciąć końcówkę woreczka i ostrożnie zrobić oczy pająkom.
  • Pająki schłodzić w lodówce.
Słowo kluczowe biała czekolada, czekolada gorzka