Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do woreczka lub rozpuścić bezpośrednio w woreczku cukierniczym. Odciąć końcówkę worka.
Na przygotowany papier wyciskać nogi pająka (będzie 8 pająków) jak na zdjęciu. Muszą się ze sobą łączyć. W środku zrobić też niewielkie krople (na odwłok i głowę). Do nich przyklei się pralinka.
Do czekoladowych kropelek przykleić pralinki. Włożyć tacę do lodówki na 5 minut, żeby czekolada lekko stwardniała. Pozostałą czekoladę zostawić w temp. pokojowej, nie powinna zastygnąć.
Wyjąć pajęcze odwłoki z lodówki. Na czekoladowe draże wyciskać krople czekolady i przyklejać je do pralinki. Ponownie wstawić do lodówki.
W tym czasie roztopić kostkę (5g) białej czekolady bezpośrednio w woreczku cukierniczym. Wyjąć pająki, odciąć końcówkę woreczka i ostrożnie zrobić oczy pająkom.
Pająki schłodzić w lodówce.