Cofnij
pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

POMARAŃCZOWE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI,CZEKOLADĄ I SYROPEM

Joanna | chocololo.pl
Małe,pulchne, drożdżowe ślimaczki z pięknym pomarańczowym aromatem.
Przepis na 20 małych bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 140 ml mleka
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Nadzienie

  • 4-5 łyżek konfitury śliwkowej
  • 70 g czekolady gorzkiej

Syrop

  • 30 g masła
  • 30 ml mleka
  • 10 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bułeczek

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko, dodać skórkę pomarańczową i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
  • Ciasto równomiernie posmarować konfiturą i posypać czekoladą.
  • Ciasto zwinąć w roladkę (od dłuższego boku) i pokroić na 20 równych bułeczek. Najlepiej naciąć roladkę delikatnie co ok. 1,5 cm i odcinać kawałki przy pomocy zwykłej, cienkiej nitki. Nitkę trzymamy za dwa końce, dajemy ją pod ciasto i zawijamy na roladce na krzyż. Pociągając za końce nitka tworząc coraz ciaśniejszą pętelkę odcina równo kawałek ciasta. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Bułeczki piec ok. 15-18 minut, aż urosną i się zarumienią.

Przygotowanie syropu

  • Do małego garnuszka dać masło, mleko, cukier, cynamon i kakao. Podgrzewać 3-4 minuty i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa.
  • Zdjąć z ognia, odstawić na minutę. Ciepłym syropem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Posypać płatkami migdałów.
Słowo kluczowe bułeczki, czekolada gorzka, drożdżówki, pomarańcza