Cofnij
musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami

MUSOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto bez pieczenia. Mus z białej czekolady i mus śliwkowy na pokrytych czekoladą herbatnikach.
Składniki na formę 28x23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • ok. 220 g herbatników maślanych
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 160 ml śmietanki 36%

Składniki na mus z białej czekolady

  • 300 g czekolady białej
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody

Mus śliwkowy

  • 500 g śliwek (bez pestek)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
  • Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Spód schować do lodówki.

Przygotowanie musu z białej czekolady

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (180 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady*.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus wyłożyć na schłodzony spód. Schłodzić minimum 1 godzinę przed przygotowaniem musu śliwkowego.

Przygotowanie musu śliwkowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Śliwki dać do garnka/na głębszą patelnie. Wsypać cukier i cynamon. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, mieszając często. Śliwki powinny puścić sok i zmięknąć.
  • Śliwki przełożyć do miski i zblendować na mus. Żelatynę podgrzać, ma być ciepła i płynna. Wlać ją do śliwek, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Ostrożnie i delikatnie wmieszać ją szpatułką do śliwek. Mus wyłożyć na mus z białej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc (ok. 10-12 godzin)

WSKAZÓWKI

* Jeśli biała czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, czekolada, herbatniki, mus czekoladowy, mus z białej czekolady