Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 równe blaty.
Pierwszy blat położyć na podkładce i zapiąć w rant. Nasączyć go Amaretto, następnie przygotować mus.
Przygotowanie musu. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekolady połamać na kawałki i włożyć do miseczki.
Śmietankę (150 ml) rozmieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
Na przygotowany, nasączony blat wyłożyć połowę musu i przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć go dobrze i wyłożyć resztę musu. Przykryć trzecim blatem i lekko nasączyć. Schłodzić całość 12 godzin w lodówce.