Cofnij
tort czekoladowo-kawowy z Amaretto

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY Z AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
Pyszny tort z musem czekoladowo-kawowym i biszkoptem mocno nasączonym Amaretto.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji).

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka rozm. L (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g masła

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady białej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej

Składniki na krem maślany

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • 150 ml Amaretto (do nasączenia)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 15 minut.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, łyżeczka po łyżeczce wlewać ostudzone masło. Skończyć niezwłocznie, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy w trzech turach przesiać i wmieszać delikatnie szpatułką mąkę. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie musu i składanie tortu

  • Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 równe blaty.
  • Pierwszy blat położyć na podkładce i zapiąć w rant. Nasączyć go Amaretto, następnie przygotować mus.
  • Przygotowanie musu. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekolady połamać na kawałki i włożyć do miseczki.
  • Śmietankę (150 ml) rozmieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Na przygotowany, nasączony blat wyłożyć połowę musu i przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć go dobrze i wyłożyć resztę musu. Przykryć trzecim blatem i lekko nasączyć. Schłodzić całość 12 godzin w lodówce.

Przygotowanie kremu maślanego

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu powoli wlewać ostudzoną czekoladę (ubijając ciągle na najmniejszych obrotach) i ubijać do połączenia składników.
  • Tort wyjąć z rantu i obłożyć masą maślaną na grubość ok. 4 mm. Schłodzić tort jeszcze godzinę i udekorować.
Słowo kluczowe amaretto, biszkopt, kawa, tort, tort czekoladowo-kawowy, tort czekoladowy