Cofnij
deserki z musem z białej czekolady i malinami

DESERKI Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne deserki z musem z białej czekolady, biszkoptem, malinami i nutką kokosa.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • ok. 110 g biszkopta
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki Malibu

Składniki na mus

  • 125 g czekolady białej
  • 75 g śmietanki 36%
  • 175 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • maliny
  • wiórki do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Biszkopt dokładnie pokruszyć, wymieszać z wiórkami kokosowymi i Malibu. Odłożyć. Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotować mus. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (75 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (175 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Na dno każdego pucharka nasypać biszkopt, wyłożyć maliny i wyłożyć część musu. Ponownie wysypać biszkopt, maliny i wylać mus. Schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny i udekorować malinami i resztą biszkoptu.
Słowo kluczowe biała czekolada, deser, maliny, mus z białej czekolady, wiórki kokosowe