1filiżankamocnej kawy(50 ml, filiżanka do espresso/ kieliszek)
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody
Składniki na polewę
70gczekolady gorzkiej(ok.⅔ tabliczki)
80mlśmietanki 36%(⅓ szklanki )
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie polewy
Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy.
Odłożyć polewę na chwilę żeby lekko zgęstniała, następnie polać nią ciasto.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka