Cofnij
proste ciasto czekoladowe

PROSTE CIASTO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
To proste ciasto czekoladowe jest mięciutkie, wilgotne i sprężyste. Bardzo smaczne.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szklanki kakao
  • szklanki cukru
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • szklanki oleju
  • 1 filiżanka mocnej kawy (50 ml, filiżanka do espresso/ kieliszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 70 g czekolady gorzkiej (ok.⅔ tabliczki)
  • 80 ml śmietanki 36% (⅓ szklanki )

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy.
  • Odłożyć polewę na chwilę żeby lekko zgęstniała, następnie polać nią ciasto.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka